De ‘1K Z1E J3’ (113) boodschap zal de komende maanden via openbare bankjes in gemeenten en lokale campagnes gecommuniceerd worden. Bankjes met een goudkleurig plaatje erop. “Een goed gesprek begint met iemand écht zien”, staat er op.
Het is een uitnodiging om te praten over sombere gevoelens, als onderdeel van de campagne 1K Z1E J3, gelanceerd door 113 Zelfmoordpreventie.
Zaterdag 10 september is het World Suïcide Prevention Day. Ruim 50 gemeenten doen vanaf deze week mee aan de vervolgcampagne van ‘1K Z1E J3’. Ook de gemeente Hardenberg. Dit jaar wordt de boodschap van 113 Zelfmoordpreventie uitgedragen op openbare bankjes. Deze bankjes moeten een plek worden om even de tijd te nemen, om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Op de bewuste bankjes is een goudkleurige plaque bevestigd met de campagnetekst: een goed gesprek begint met iemand écht zien. De campagne wordt landelijk geïntroduceerd door vier prominente Nederlanders die op zo’n bankje met Özcan Akyol het gesprek aangingen.
In 2021 overleden 1.859 mensen door zelfdoding, dat zijn gemiddeld 5 mensen per dag. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding. Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding, terwijl een gesprek nou juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan zo’n gesprek voeren, het is spannend maar niet moeilijk. 113 heeft speciale trainingen om dit gesprek te leren voeren en hoopt dat via de ‘1K Z1E J3’ bankjes campagne veel Nederlanders deze ‘Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten’ onder de knie krijgen.
De ‘1K Z1E J3’ boodschap zal de komende maanden via openbare bankjes in gemeenten en lokale campagnes gecommuniceerd worden. Op de plaque staat een QR-code die leidt naar de campagnepagina waar je een gratis een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren.
Op het hondenspeelveld aan de Europaweg in Hardenberg is zo’n bankje geplaatst. Wethouder Alwin te Rietstap heeft maandagmiddag de preventiecampagne op het bankje ‘gestart’. Hij nam alle tijd om in gesprek te gaan met iemand die in de directe omgeving te maken heeft gehad met zelfdoding. De hoop is nu dat dit bankje het taboe om te praten over zelfdoding kan doorbreken, zodat iedereen hierover vrij kan praten met iemand.